De 7 Stappen naar Duurzame Cultuurverandering

OBM laat nieuwe werkmethode inslijten

Tekst: Joost Kerkhofs

Stel, je bent eindverantwoordelijk voor het omvormen van je organisatie naar een toekomstbestendige en duurzame digitale operatie. En je begint te merken dat na enkele initiële succesjes de grote doorbraak nog uitblijft. Sterker nog, met het vertrekken van de eerste externe consultants begint je personeel weer verdacht veel van het oude gedrag te vertonen. Je merkt ook nog iets anders. Namelijk, dat het alleen maar roepen dat het nu eindelijk moet gaan gebeuren nog niet het gewenste effect heeft.

Troost je met deze gedachte: Je bent niet de enige! Er is daarmee een groeiende belangstelling bij leidinggevenden ontstaan voor de cultuur- en gedragscomponent bij (digitale) transitieprogramma’s. Of het nou gaat om de implementatie van een procesaanpak zoals Service Management, of Agile of DevOps, de conclusie is vaak de zelfde. En die is dat het lastig blijkt om iedereen zover te krijgen dat ze het ook werkelijk DOEN, en blijven doen.

Mijn gewaardeerde collega Robert den Broeder schreef hierover al eerder in AG Connect. Hij opperde terecht dat Organizational Behavior Management (OBM) als wetenschappelijk bewezen aanpak een belangrijk instrument kan zijn om met ongepast gedrag op de werkvloer om te gaan. Maar het is net zo geschikt om de gewenste cultuurverandering te weeg te brengen én te borgen. Een oude manier van werken is immers ook ‘ongepast’ als je een nieuwe manier van werken wilt omarmen. OBM maakt namelijk slim gebruik van een combinatie van gedragswetenschap, bedrijfskunde en neurowetenschap.

Protocol

Om te beginnen: zo’n traject ziet er niet heel veel anders uit dan buiten het IT-domein. OBM is namelijk universeel toepasbaar op allerlei vakgebieden en wordt al tientallen jaren succesvol ingezet. We gebruiken het om vraagstukken op het gebied van productiviteit, kwaliteit en veiligheid op te lossen. In mijn werk voor zowel de VU in Amsterdam als bij mijn eigen relaties heb ik de afgelopen 12 jaar honderden cases voorbij zien komen. En het gebruik van het OBM-protocol is daarbij de rode draad.

Maar wat doen we dan concreet als we een klant helpen? Hoe ziet zo’n OBM-traject er dan uit? Wat krijg je dan als je eraan begint? Recentelijk publiceerde ik hierover samen met Robert den Broeder een artikel in AG Connect. We gaan daarbij in op het stappenplan dat we daarbij gebruiken en bespreken we een praktisch voorbeeld van een interventie op de ICT afdeling van een ziekenhuis.

Je kunt op twee manieren dit artikel lezen:

Voor meer informatie en een mondelinge toelichting: Neem contact met me op.

Andere inspiratie artikelen

Case: Kennisdeling in een bancaire projectorganisatie

Een OBM case. Binnen een bank wordt het systeem voor de projectdocumenten slecht gebruikt, waardoor tijd en informatie verloren gaat. Hoe krijgt de bank de medewerkers zover dat ze werkelijk de juiste kennis delen op het juiste moment?

Case: Het met plezier reduceren van werkvoorraad

Een OBM-case bij een verzekeraar Tekst: Joost Kerkhofs Bij een landelijke verzekeraar zijn de werkvoorraden niet onder controle. Hierdoor wacht de klant lang op informatie, maar het levert ook extra werk op doordat klanten tussentijds bellen over de status van hun...

Van goede voornemens naar goede gewoontes

Goede gewoontes creëren op je werk om doelen te halen: Ontdek de Kracht van Consequenties Tekst: Joost Kerkhofs Goede voornemens zijn gemakkelijk te maken, maar het kan verdraaid lastig zijn om er structureel gevolg aan te geven. De eerste paar keer lukt wel...

Empatec en het grote geheim van het maken van goede werkafspraken

Interview met Johannes Brinksma, EmpatecTekst: Michiel van Bruxvoort Johannes Brinksma (57) is geen ‘standaardmanager’. Grote, stoere baard. Vriendelijke verschijning. Maar vergis je niet. Deze bevlogen professional is scherp op details. Zeker wanneer het om het...

CEO-fraude: Ons gedrag is de zwakste schakel

Het is 24 februari 2022. RTL nieuws kopt “Rotterdams staalbedrijf slachtoffer ceo- fraude, buit 11 miljoen.” Het is slechts één van de vele voorbeelden van CEO-fraude van de afgelopen jaren. De schade loopt in de vele miljoenen. Het idee dat met name oudere...

Werken volgens 5S: Hoe houden we het vol?

De meeste 5S acties stranden bij de 5e S, die van “Standhouden”, ofwel Sustain. Hoe kun je zorgen dat Lean dusdanig wordt omarmd door medewerkers dat het een goede gewoonte wordt om de andere vier S-en vol te houden?

Misschien vindt u dit ook interessant?