Organizational Behavior Management
Een praktische én wetenschappelijk bewezen benadering
van gedragsverandering in organisaties
OBM staat voor “Organizational Behavior Management” en het is wereldwijd de wetenschappelijke benaming voor iets wat we in Nederland “Gedragsmanagement” zouden kunnen noemen.
Het is wetenschappelijk gezien waarschijnlijk de best onderbouwde, data gedreven benadering van gedragsverandering in organisaties. Het is gestoeld op de principes van de Toegepaste Gedragsanalyse, waar sinds 1973 wereldwijd meer dan 60.000 wetenschappelijke studies naar zijn gedaan.
OBM in een notendop
Wetenschap van succes
OBM heeft wereldwijd al honderden keren in diverse omstandigheden de prestaties van organisaties aantoonbaar geoptimaliseerd.
Koploper
Neotopia is koploper in Nederland als het gaat om kennis en ervaring in zowel training, coaching en advies bij praktische implementaties.
Stappenplan
Via een praktisch én wetenschappelijk bewezen stappenplan worden prestaties meetbaar en aantoonbaar verbeterd.
Juiste aansluiting
OBM sluit perfect aan op bestaande aanpakken als Lean, Lean Six Sigma, Agile, Scrum, ITIL®, DevOps, ISM, USM, etc.
Arbeidsvreugde
Professionals kunnen met OBM eindelijk “Het beste uit mensen halen” waardoor de arbeidsvreugde stijgt.
In meer dan 50 landen
OBM wordt al tientallen jaren met succes toegepast. En dat al in meer dan 50 landen wereldwijd.
Meetbaar
In OBM wordt gedrag meetbaar gemaakt en gekoppeld aan de gewenste resultaten.
Gebaseerd op feiten
Het is een Evidence Based, feitengedreven aanpak voor positieve gedragsverandering.
Positieve aanpak en belonen
De basis daarbij is een positieve aanpak waarin gewenst organisatiegedrag zoveel mogelijk versterkt wordt.
De 3 valkuilen van gedragsbeïnvloeding
We begrijpen de frustratie bij veranderingen die moeilijk te implementeren zijn, download daarom de 3 valkuilen van gedragsbeïnvloeding, zodat je precies weet wat je moet doen om deze te voorkomen.
OBM staat voor Organizational Behavior Management, een praktische én wetenschappelijk bewezen benadering van gedragsverandering in organisaties;
Keer op keer wordt ook op specialistische deelgebieden de theorie opnieuw bewezen. Een van de belangrijkste grondleggers van OBM is Aubrey C. Daniels. Hij stond ook aan de wieg van het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of OBM.
OBM maakt gedrag meetbaar en beïnvloedt dit op een positieve manier waardoor prestaties beter standhouden. Lees hieronder meer over deze “Wetenschap van Succes”.
De wetenschap van OBM
Door de alsmaar toenemende wens tot het verhogen van prestaties is de noodzaak voor het kunnen sturen van gedragsveranderingen in organisaties toegenomen. Of het nu gaat om productiviteit, kwaliteit, verzuim, sales of veiligheid; het gedrag van medewerkers is lang niet altijd in lijn met de wensen van het management.
Door de alsmaar toenemende wens tot het verhogen van prestaties is de noodzaak voor het kunnen sturen van gedragsveranderingen in organisaties toegenomen. Of het nu gaat om productiviteit, kwaliteit, verzuim, sales of veiligheid; het gedrag van medewerkers is lang niet altijd in lijn met de wensen van het management.
In Nederland heeft het leidinggevenden lang ontbroken aan een concrete, praktische én wetenschappelijk bewezen methodiek om hier verandering in te brengen. Gelukkig heeft de Bedrijfskunde in de VS en daarbuiten niet stil gezeten en is in ruim 40 jaar OBM tot een volwassen onderzoeksgebied ontwikkeld en een Evidence Based methodiek. Dit stappenplan is geïntegreerd in al onze trainingen en opleidingen. Meer weten over dit stappenplan?
Lees een korte introductie in het artikel “De kracht van consequenties“. Of koop het boek dat ik samen met Robert den Broeder schreef met de titel “Organizational Behavior Management – Een introductie”.
Gratis webinar over OBM
Je wilt je organisatie beter laten presteren, het probleem is dat er 3 grote valkuilen zijn bij gedragsverandering. Leer gedrag effectiever beïnvloeden, zodat je organisatie beter zal presteren.
OBM in Nederland
OBM is nog maar relatief kortgeleden in het Nederlandse bedrijfsleven geïntroduceerd. Maar de wetenschap heeft er al langere tijd een warme belangstelling voor getoond en in 2009 promoveerde Dr. Marius Rietdijk op dit onderwerp aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Sindsdien ging het snel: in 2010 werd door Rietdijk en Kerkhofs de basis gelegd voor een onderzoeksinstituut op dit gebied aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde aan de VU genaamd het Aubrey Daniels Research Institute for Behavior Analysis (ADRIBA).
A tribute to Aubrey C. Daniels
In 2015 was hij te gast bij ADRIBA op de VU en maakte hij een tour door Nederland, waarbij het mijn eer was om hem hierbij te begeleiden.
De wereld van OBM zou niet hetzelfde geweest zijn zonder de tomeloze inspanningen van Dr. Aubrey C. Daniels. Een van de belangrijkste grondleggers van het gebruik van de gedragsanalyse in organisaties. Een voorname denker en auteur van bestsellers als Bringing Out the Best in People en Performance Management.
Tevens is hij oprichter van o.a.:
- Journal of OBM.
- Het consultancybedrijf ADI.
- Aubrey Daniels Insitute.