Workshop: De paardenkracht van consequenties

"Hoeveel PK heeft jouw veranderprogamma?"

Inleiding

Uit herhaaldelijk onderzoek blijkt dat in slechts zo’n 30% van de gevallen een organisatieverandering daadwerkelijk succesvol is. Meestal blijkt het gedrag van medewerkers niet het gedrag te zijn dat we voor ogen hadden bij de gewenste verandering.

Maar nog veel opvallender: uit onderzoek blijk ook dat de gemiddelde leidinggevende slechts 0,8% van de tijd effectief besteedt aan gedragsbeïnvloeding!

En toch verzuchten veel leidinggevenden:

  • “Waarom doen ze nou niet wat we hadden afgesproken?”
  • “Waarom is het zo moeilijk om het ‘nieuwe gedrag’ vol te houden?”
  • “Waarom zetten ze geen stapje extra?”

Na het volgen van deze workshop heb je de antwoorden op bovenstaande vragen. Je weet dan ook wat de cruciale factor is die je als beïnvloeder kunt inzetten om het beste uit mensen te halen. De antwoorden zullen je duidelijk worden door de interactie met een paard.

Het programma

Je gaat met behulp van de theorie die we je aanreiken in kleine groepjes een paard bepaald gedrag laten vertonen. Zonder het dier te dwingen!

Waarom een paard? Ten eerste omdat het een mooie ervaring is om zo’n groot wezen iets te laten doen wat je niet hebt hoeven vragen of opdragen. Er zijn geen powerpoints, zeepkistsessies, of postercampagnes nodig om ze in beweging te krijgen.

Het interessante is dat de onderliggende theorie universeel van toepassing is op zowel mensen als dieren. De dingen die je hier leert gelden dus ook voor de werking van het menselijk brein.

De tweede reden om met een paard te werken is omdat je dan zult leren dat je ook gedrag kunt sturen zonder een woord te hoeven zeggen.

Kortom, je kunt veel leren van de wijze waarop de theorie van Organizational Behavior Management wordt toegepast op het positief beïnvloeden van het gedrag van paarden. En dat is precies wat we gaan doen tijdens deze unieke sessie!

Drie onderdelen

De workshop die we je aanbieden bestaat uit de volgende drie delen:

Deel 1: theorie
De basisstrategieën voor effectieve beïnvloeding komen aan bod. Daarnaast besteden we ook aandacht aan de methodiek die binnen moderne bedrijfskunde is ontwikkeld om effectief interventies op de werkvloer te kunnen doen. In het kort: we behandelen de basisprincipes van Organizational Behavior Management (OBM).

Deel 2: aan de slag
We gaan aan de slag met het trainen van een paard. Op afstand, aan de veilige kant van het hek. Met ‘6 benen op de grond’, no nonsens. Je hoeft niet van paarden te houden en mag er zelfs bang voor zijn. Maar je gaat wel merken wat er gebeurt als je de theorie gaat toepassen.

Deel 3: nabespreking en borrel
Na de toepassing van de aangeleerde theorie gaan we samen nabespreken. Wat zijn je uitdagingen in de organisatie? Hoe vertaal je de inzichten die je hebt opgedaan naar je werksituatie? We sluiten af met een informele borrel.

Deze workshop geeft o.a. antwoord op de volgende vragen:

  • Wat zijn de universele principes van menselijk gedrag?
  • Welke valkuilen zijn er bij de beïnvloeding van anderen?
  • Welke hulpmiddelen biedt de moderne Bedrijfskunde om bedrijfsprestaties te optimaliseren en/of veranderingen te laten slagen?
  • Wat is de kracht van (positieve) consequenties daarbij?
  • Hoe pas ik de theorie toe in de praktijk? Oftewel, “Hoe breng ik wat meer pk’s in mijn veranderprogramma?”

 

Let wel, deze workshop is GEEN “paardencoaching”.

paard

Workshopleiders

De workshop wordt aangeboden door Joost Kerkhofs (Neotopia) en Patricia van Rooij (met 6 benen op de grond).

Joost Kerkhofs
Het beste uit mensen halen is niet alleen mijn werk, maar ook mijn persoonlijke missie. Wat is er mooier dan mensen en teams te zien groeien en bloeien door te doen waar ze goed in zijn en zich daarbij optimaal gefaciliteerd en gewaardeerd te voelen. En nog mooier: dat prestaties in ondernemingen er aantoonbaar door gaan verbeteren!

Naast mijn bedrijf Neotopia ben ik actief in het schrijven van publicaties voor diverse (online) vakbladen. Ook ben ik co-auteur van het lesmateriaal van de OBM Foundation Level Training, en het lesboek “Organizational Behavior Management – Een introductie”.

Patricia van Rooij
Gedrag is de basis van vrijwel alle organisatievraagstukken en omgangssituaties. Met de kennis van nu is Behavior Management dan ook de luxe voorbij, ik zie het als positieve noodzaak. Ik heb me verdiept in de wetenschap van gedragsontwikkeling en trainde jarenlang zowel mens als dier. Met de positieve gedragstraining veranderde het gedrag van dieren compleet van weigeren naar meewerken, dwang was nooit nodig. De wetenschap dat gedragsontwikkeling bij dieren net zo verloopt als bij mensen, heeft me altijd geboeid. Ik neem u graag op reis!

Details & aanmelden

Datum: Nader met u af te stemmen
Investering: Afhankelijk van groepsomvang. Vraag offerte aan!
Start: 14:00 uur (inloop vanaf 13.30 uur)
Einde: 17:00 uur (daarna afsluitende borrel)
Locatie: Stoutenburg (nabij Leusden)

Voor wie:
Beïnvloeders in het algemeen, zoals leidinggevenden, adviseurs en stafmedewerkers.

Ja, ik heb interesse!

Ik wil graag de workshop
“De paardenkracht van consequenties” als sessie organiseren voor mijn team. Neem graag contact met mij op via deze contactgegevens:    (checkvraag tegen spambots)