Over Neotopia

Neotopia zag op 29 april 2008 het levenslicht. Ik (Joost Kerkhofs) heb het bedrijf opgericht na 10 jaar ervaring te hebben opgedaan op het snijvlak van business en IT. Ondertussen heb ik ruim 22 jaar ervaring met prestatieverbetering in organisaties. Denk bijvoorbeeld aan cultuurveranderingen en leiderschapsontwikkeling, maar ook concrete prestatieverbeteringen op het gebied van bijvoorbeeld kwaliteit, processen en veiligheid.

Bewezen methodiek
Neotopia heeft zich de afgelopen 10 jaar gespecialiseerd in een wetenschappelijk bewezen methodiek voor Gedragsmanagement in organisaties. De Engelstalige benaming die wereldwijd gehanteerd wordt voor deze aanpak is “Organizational Behavior Management” (OBM).

En meer…
Neotopia is ook de financierende partij achter de onderneming OBM Solutions B.V., 
dat zich specifiek richt op de ontwikkeling van softwaretools voor OBM-professionals, zoals de OBM Optimizer en de Performance Counter.

VU Amsterdam
OBM wordt gedoceerd aan de VU in Amsterdam. Dit wordt verzorgd door ADRIBA, hét kenniscentrum voor gedragsverandering in organisaties van de VU. ADRIBA staat voor Aubrey Daniels Research Institute for Behavior Analysis en is opgericht in 2010. Deze naam is een eerbetoon aan een van de belangrijkste grondleggers van het gebruik van de gedragsanalyse in organisaties, Aubrey Daniels. Als een van de medeoprichters van ADRIBA ben ik nauw betrokken in zowel het bestuur als bij het Post Graduate onderwijs.

Oplossingen
Ik bied met Neotopia diverse diensten en oplossingen om met je organisatie meer werkplezier te creëren en je zakelijke doelen te behalen.

Netwerk
Tot slot staat er ook een sterk netwerk van gecertificeerde OBM-professionals achter Neotopia, dat helpt bij de implementatie van OBM-projecten bij haar klanten.

Over Joost Kerkhofs

Het beste uit mensen halen is niet alleen mijn werk, maar ook mijn persoonlijke missie. Wat is er mooier dan mensen en teams te zien groeien en bloeien door te doen waar ze goed in zijn en zich daarbij optimaal gefaciliteerd en gewaardeerd te voelen. En nog mooier: dat prestaties in ondernemingen er aantoonbaar door gaan verbeteren!
Ik ben dan ook trots dat ik in menig organisatie mensen heb mogen trainen en begeleiden om ze te leren hoe ze zélf hun organisatie weer kunnen laten floreren.

Naast mijn bedrijf Neotopia, en mijn werk voor de Vrije Universiteit, ben ik actief in het schrijven van publicaties voor diverse (online) vakbladen. Ook ben ik co-auteur van het lesmateriaal van de OBM Foundation Level Training, en het lesboek “Organizational Behavior Management – Een introductie” dat wordt uitgegeven door Van Haren Publishing.

Tevens heb ik op het Knowingo leerplatform een OBM Foundation training ontwikkeld die deelnemers voorbereidt op het examen bij APMG International.

Nieuwsgierig geworden over wat ik voor jou of jouw organisatie kan betekenen? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

 

Visie & Missie

De visie van Neotopia is dat het optimaliseren van prestaties in organisaties niet alleen afhangt van het veranderen van de context. Zoals zo vaak gebeurt bij organisatieveranderingen ligt de focus nog erg vaak op aanpassing van processen en/of systemen. Neotopia vult deze visie graag aan met naar onze mening de belangrijkste component: Gedrag. En daarom is onze visie dat Gedragsmanagement middels de wetenschap van OBM in Nederland en de rest van Europa steeds verder een onderdeel zal worden van de bedrijfsvoering, net als in de VS en Azië. De filosofie en methodologie heeft dezelfde potentie als bijvoorbeeld Lean en Agile en sluit hier naadloos op aan.

De potentie om met OBM prestaties van organisaties te optimaliseren en het beste uit mensen te halen is enorm. Dit blijkt ook wel uit het feit dat het wordt onderwezen aan universiteiten als Harvard en de Vrije Universiteit Amsterdam. Waar het in de praktijk nog aan ontbrak was een partij die de kracht van OBM kon overbrengen in de organisatie zelf. En daar ligt de toegevoegde waarde van Neotopia!

De missie van Neotopia is om inzicht te bieden in een nieuwe wereld vol kansen op het gebied van organisatorische en persoonlijke ontwikkeling, en te helpen bij het veranderen van oude patronen en paradigma’s, op weg naar succes. Kortom, Neotopia helpt u bij het creëren van een ‘nieuwe wereld’. En dat is dan ook wat ‘Neotopia’ in klassiek Grieks betekent. 

Partners

Neotopia heeft de afgelopen jaren met de onderstaande partijen een stevig partnerschap opgebouwd:

 

  OBM Solutions B.V. levert slimme oplossingen voor OBM professionals, zoals de OBM Optimizer en de Performance counter. Maar ook de interactieve OBM Foundation training op basis van het Knowingo-platform.

  ADRIBA is een officiële Post Graduate Opleidingsinstelling en instituut van de VU School of Business and Economics. Het is het wetenschappelijk instituut dat OBM helpt onderzoeken en verspreiden in Nederland, en de licentiehouder van de OBM Practitioner opleiding die Neotopia als Certified Partner kan verzorgen.

  OBM Dynamics B.V. is de wereldwijde licentiehouder van de OBM Foundation Level Training die Neotopia als Certified Partner kan verzorgen.

  APMG accredits organizations to deliver training courses and consultancy services for a broad range of professional certification schemes.

  Their long history of accrediting organizations worldwide – combined with the rigorous assessment process means that APMG accredited organizations are recognized for their commitment to delivering exceptional service.

  Netwerk

  Neotopia kan elk prestatievraagstuk in organisaties aan dankzij de ruime ervaring met OBM en een uitgebreid netwerk van specialisten. Via Neotopia kun je gedragsvraagstukken laten aanpakken door Certified OBM Practitioners die tevens gespecialiseerd zijn in:

  • Lean / Lean Six Sigma / Kwaliteitsmanagement
  • ITIL / Service Management (i.s.m. Trigono)
  • Veiligheidskunde
  • Verkoop
  • Inkoop

  Tevens werkt Neotopia samen met MKPC in het aanbieden van open inschrijvingen van de opleiding tot “Certified OBM Practitioner”.

  Daarnaast kunt u via Neotopia ook technische ondersteuning krijgen als het gaat om aanpassingen in jouw IT-omgeving om OBM principes optimaal te verankeren in jullie manier van werken. Dit verloopt via OBM Solutions B.V.

  A tribute to Aubrey C. Daniels

  In 2015 was hij te gast bij ADRIBA op de VU en maakte hij een tour door Nederland, waarbij het mijn eer was om hem hierbij te begeleiden.

  De wereld van OBM zou niet hetzelfde geweest zijn zonder de tomeloze inspanningen van Dr. Aubrey C. Daniels. Een van de belangrijkste grondleggers van het gebruik van de gedragsanalyse in organisaties. Een voorname denker en auteur van bestsellers als Bringing Out the Best in People en Performance Management.

  Tevens is hij oprichter van o.a.:

  – Journal of OBM.
  – Het consultancybedrijf ADI.
  – Aubrey Daniels Insitute.

  Meer weten over Aubrey Daniels?
  – Lees hier een Nederlandstalig interview met hem in het blad HR Strategie.
  – Lees hier een korte Engelstalige introductie.