Praktijk OBM

OBM in de praktijk

Niets is zo praktisch als een goede theorie” zo zei de bekende organisatiepsycholoog Kurt Lewin. Als grondlegger van de Action Research “(…) streefde Lewin naar een  samenwerking tussen fundamenteel en toegepast onderzoek. Volgens hem kwam wetenschappelijke kennis het best tot stand door het verenigen van de inspanningen van de academicus en de ‘practitioner’” (bron: Wikipedia). OBM past in die traditie en het is als wetenschap vooral gegroeid door de veelvuldige toepassing daarvan.

Multitool

 

OBM is als wetenschap vooral gegroeid door de veelvuldige praktische toepassing van de onderliggende theorie.

Voorbeelden uit het Nederlandse bedrijfsleven

Neotopia heeft met OBM in Nederland al de nodige successen behaald. Niet alleen door zelf interventies te ontwerpen en uitvoeren bij klanten, maar vooral ook door leidinggevenden en andere consultants op te leiden in OBM, die zich vervolgens hebben gecertificeerd aan de Vrije Universiteit.

Interventies met aantoonbaar positief effect hebben plaatsgevonden in sectoren als: Industrie, Zakelijke dienstverlening, Bank- en Verzekeringswezen, ICT, Zorg, Publieke sector (zowel Rijksoverheid als gemeenten), Bouw, etc.

Vraag ook eens de whitepaper aan van een echte OBM klantcase, of maak een afspraak om u vrijblijvend te laten informeren over een voorbeeld uit uw eigen sector.

De link van OBM met andere vakgebieden is groot. Daar waar de meeste methoden echter stoppen bij het vaststellen van het vereiste resultaat en de blauwdruk voor een ideaal proces, gaat OBM verder. Namelijk, door te specificeren en meetbaar maken van het bijbehorende gedrag, en daar gericht op te interveniëren. Een mooi voorbeeld is Lean. Met zijn enorme toolbox, schiet Lean nog steeds tekort als het gaat om de besturing van de gedragscomponent. Zie daartoe ook de gastblogs van de oprichter van Neotopia op www.sixsigma.nl, zoals:

 

Geïnteresseerd in OBM en wetenschap?

Geïnteresseerd in een introductie in OBM?

Geïnteresseerd in OBM diensten van Neotopia?

Geïnteresseerd in een paper van een OBM Case?